Een gezond en eiwitrijk Paleo-dieet volgen

Wil jij per maand tussen de 5 en de 8 kilo afvallen? Dan moet je op zoek naar een dieet (of liever: levensstijl) die dat voor jou kan verwezenlijken. Ik heb intussen aardig wat ervaring met Paleo, maar ben onlangs – in gesprek met een fitnesscoach – achter het ideale dieet gekomen. Als je echt wil afvallen moet je zorgen voor een eiwitdieet gekoppeld aan het Paleo dieet.

Beide diëten hebben veel overlap, want:

 • Beide diëten zitten boordevol vlees, vis en gevogelte;
 • Beide diëten zorgen voor een minimale inname van koolhydraten;
 • Met beide diëten krijg je een vol en verzadigd gevoel;
 • Beide diëten zijn makkelijk te volgen.

Het is niet voor niks dat mensen heel veel verschil ervaren als ze een Paleo dieet koppelen aan een eiwitrijke levensstijl. Jij kunt daarin hetzelfde gaan doen.

 

Wat is een eiwitdieet?

Het eiwitdieet is een dieet dat uitgaat van een principe dat je meer eiwitten moet nuttigen dan bijvoorbeeld koolhydraten en vetten. Daardoor slaat je lijf minder suikers op die later in vet kunnen worden omgezet. Je komt minder aan in vetmassa.

Daarentegen neemt je spierkracht wel toe. Proteïnes (eiwitten) hebben een spieropbouwende en spierherstellende eigenschap. Je krijgt dus meer spieren en minder vet. Gek genoeg word je daardoor wel zwaarder, dus het kan even duren voor je doorhebt dat je afvalt in vetmassa, maar je zal het wel zien. Mensen die een eiwitdieet vormen worden slanker, gespierder en krijgen meer menselijke vormen.

Een eiwitdieet kun je eenvoudig volgen. Je kan op internet allerlei dieetschema’s vinden die volgens het eiwitdieet zijn (ik heb er zelf ook meerdere van gebruikt) en je kunt gewoon overal recepten en ingrediënten vandaan halen.

 

Paleo, wat is dat?

Over Paleo heb ik al vaker geschreven. Voor degenen die met dit artikel beginnen zal ik het nog even kort toelichten. Degenen die al vaker mijn website hebben bekeken en mijn artikelen over Paleo hebben gelezen, die kunnen doorscrollen naar het volgende kopje.

Paleo is een levensstijl, een levenswijze. Wie volgens Paleo leeft treedt in de voetsporen van onze verre voorouders in de Steentijd. Zij aten gezonder dan wij nu doen, hadden niet te maken met E-nummers en nadere fratsen en joegen zelf op hun vlees, vingen zelf hun vis en plukten zelf hun bessen en groenten.

Paleo is dus gezond.

Mensen die Paleo volgen eten Paleovriendelijke recepten met Paleo-vriendelijke ingrediënten. Geen tot weinig suikers, geen tot weinig koolhydraten en zoveel mogelijk natuurlijke voeding. Denk dus aan vlees, vis en kip, denk aan zuivel en denk aan noten en zaden. Je leest het er al vanaf: veel overeenkomsten met het eiwitdieet!

 

Waarom een combinatie?

Voor wie extreem veel af wil vallen en tegen de 5 of misschien zelfs wel 8 kilo per maand wil verliezen (als je nu heel zwaar bent zou dat zomaar kunnen), dan kun je een combinatie van beiden kiezen. Door eiwitrijk te gaan eten en volgens Paleo te gaan leven, eet je meer gezonde ingrediënten die je helpen aan te komen in spiermassa (en die je dus vanzelf helpen om af te vallen!) en laat je ongezonde ingrediënten en smaakmakers (waarvan suiker de grootste boosdoener is) links liggen. Je haalt er dan dus dubbel effect uit:

 • Je valt af met het eiwitdieet en bouwt spiermassa op, waardoor je vetmassa geleidelijk slinkt;
 • Je dieet met Paleo, waardoor je dubbel afvalt en veel gewicht zal verliezen.

Doe dit langere tijd en je zult zien dat je jezelf een nieuwe levensstijl hebt aangemeten waarin je meer eiwitten dan koolhydraten eet, waarin je fitter bent en lekkerder in je vel zit. Het zal je vast niet verbazen dat er veel positieve gevolgen zijn aan dit dieet. Ik heb het zelf zo gevolgd en geef je graag aan welke voordelen je hebt.

 

Voordelen aan dit dieet

Zoals gezegd ben ik zelf zo’n 34 kilo verloren door aanpassingen in mijn leven te doen die ervoor hebben gezorgd dat ik veel meer eiwitten ben gaan eten en veel minder koolhydraten. Daarbij heb ik een groot deel Paleo gevolgd, zonder dat het al te zweverig werd (net als bij diëten als Weight Watchers wilde ik ook echt nog wel af en toe een biertje of wat lekkers en die heb ik dan ook gewoon genomen).

Toen ik eenmaal het effect begon te ervaren motiveerde dat mij om door te zetten. Intussen ben ik niet alleen ruim dertig kilo verloren, ik voel me ook fitter. Hier een paar voordelen die het volgen van de mix tussen eiwitdieet en Paleo mij hebben opgeleverd:

 • Ik voelde me ’s ochtends veel wakkerder en kon makkelijker aan de dag beginnen. Het koste me weinig tot geen moeite om op te staan, terwijl ik echt niet veel meer geslapen heb dan anders.
 • Op mijn werk lukte het me beter om te focussen en te concentreren. Ik at weinig uit de snackautomaat.
 • Het voelde alsof ik was afgekickt van een verslaving. In gesprek met een fitnesscoach bleek dit ook het geval te zijn: ik was afgekickt van suikers! Iedere dag suikers eten blijkt verslavend, want je lichaam geeft een seintje af dat het suikers wil hebben, terwijl het dat eigenlijk helemaal niet nodig heeft om te kunnen functioneren! Een suikerverslaving bestaat (ik heb het zelf ervaren), ook al zegt Gezondheidsnet van niet.
 • Ik kreeg veel meer zin om dingen te gaan ondernemen, ben gaan sporten en twee keer op actieve groepsrondreis gegaan.
 • Het afvallen gaf me meer zelfvertrouwen dan ooit tevoren!
 • Het afvallen is tussen mijn oren gaan zitten, want ik ben nu nog steeds bezig met dit dieet zonder dat ik het zelf door heb. Het is gewoon onderdeel van mijn leven geworden en hoewel ik niet meer af hoef te vallen, is het wel lekker dat ik nog gewoon lekker en vrij veel kan blijven eten zonder aan te komen.

De mix moet voor je werken

Wil jij net als ik afvallen? Dan is het een heel goede manier om met een eiwitdieet en Paleo-dieet af te gaan vallen. Maar ik wil je wel waarschuwen. Paleo is een apart verhaal. Het moet je liggen om zinvol te zijn. Als je je verdiept hebt in Paleo en het niks vindt, begin er dan niet aan. Voor mensen die er wel aan willen beginnen zijn er heel veel mogelijkheden in dieet en recepten. Probeer gewoon eens wat uit, stel jezelf doelen en ervaar vooral hoe Paleo en het eiwitdieet werkt. Na een paar dagen merk je al verschil en ga je je lekkerder voelen. Neem van mij aan dat dit ervoor zorgt dat je alleen nog maar verder wil met afvallen. De rest komt vanzelf en de kilo’s vliegen er echt vanaf. Voor je het weet ben jij op je streefgewicht!